Lacrosse wint terrein in Amersfoort

Lacrosse wint terrein in Amersfoort

AMERSFOORT Lacrosse is een snelle, tactische en technische teamsport. De sport is een combinatie van basketbal, hockey en American Football. De uit de Verenigde Staten en Canada overgewaaide ‘grote’ sport, heeft inmiddels in Europa vaste voet aan de grond gekregen en kent ook in Nederland tal van verenigingen die deze snelle sport bedrijven. De ‘Amersfoort Alligators’, opgericht in 2012, behoort tot een van die verenigingen en maakt als lacrossesectie deel uit van AMHC, waar de club beschikt over een eigen lacrosseveld.

Mike Chin, oprichter en drijvende kracht achter de Amersfoort Alligators, vertelt met passie over ‘zijn’ sport: ,,We zijn gestart met een drietal beoefenaars en inmiddels uitgegroeid naar zo’n twintig actieve (jeugd)leden. Dat lijkt niet veel, maar voor deze ‘kleine’ sport een acceptabele groei.”

Hij vervolgt: ,,Langzaamaan aan krijgt de sport lokaal en landelijk meer bekendheid en verwacht ik dan ook dat wij als ‘Alligators’ mee gaan groeien. Vanaf het begin was en is er een goede ondersteuning en samenwerking met de Nederlandse Lacrosse Bond, die momenteel zo’n 800 leden en twintig clubs telt.”

 

VARIANTEN Lacrosse kent drie spelsoorten: herenlacrosse, dameslacrosse en boxlacrosse. Laatstgenoemde spelsoort wordt nog niet echt gepraktiseerd en wijkt qua regelgeving sterk aft van het heren- en dameslacrosse.

Ook tussen het heren- en dameslacrosse zijn duidelijke verschillen te zien. Chin: ,,Het herenlacrosse wordt gespeeld met 10 man: 3 aanvallers, 3 middenvelders, 3 verdedigers en 1 goalie. Het is een full-contact sport, waarbij een team maximaal 23 man groot mag zijn.

Bij het dameslacrosse bestaat een team uit 12 speelsters: 3 aanvallers, 5 middenvelders, 3 verdedigers en 1 goalie. Daarnaast is dameslacrosse een op hockey lijkende non-contact sport. Het enige verschil is dat de bal niet over de grond gaat, maar door de lucht wordt gespeeld.”

 

TOEKOMST Chin: ,,Onze focus ligt momenteel bij het jeugdlacrosse. Om de eenvoudige reden dat we nog te weinig spelers hebben om zelfstandig aan één van de competitievormen te kunnen deelnemen. Daarom is er ook een samenwerkingsverband met de Domstad Devils (Utrecht), waar wat spelers van ons actief zijn in de competitie. Op termijn hopen we zelf te kunnen deelnemen aan de landelijke competitie. Met onze jeugdlacrossers nemen we momenteel jaarlijks deel aan tal van nationale en internationale toernooien.”

 

JONG ORANJE Dat de jeugdopleiding van de ‘Amersfoort Alligators’ werkt, blijkt uit het feit dat de 16-jarige Tessie Hamers is doorgedrongen tot Jong Oranje. ,,Het is een superleuke sport waarbij het team centraal staat. Mijn doelstelling is om op termijn op het hoogste seniorenniveau actief te kunnen zijn”, vertelt Hamers.

Bron: de Stad Amersfoort, Huub van Aerssen

http://destadamersfoort.nl/sport/lacrosse-wint-terrein-amersfoort-191419

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.