Heren Lacrosse

Lacrosse is de snelste sport op twee benen. Heren lacrosse is daarbij een contactsport.

Het spel

Een team mag tot 23 man groot zijn waarbij er 10 in het veld staan: 3 aanvallers, 3 middenvelders, 3 verdedigers en 1 goalie. De bal wordt overgegooid door de lucht en men probeert deze van elkaar te veroveren door de tegenstander te dwingen tot fouten, het uitdelen van bodychecks of het checken (slaan) op de stick. Het tempo blijft hoog doordat men constant mag wisselen. Dit zolang er 10 man op het veld blijven staan. Een groot verschil met vele andere sporten is dat lacrosse wordt gespeeld in 4 kwarten van 20 minuten, en na elke goal het spel hervat wordt middels een face-off. Gedurende de face-off strijden 2 spelers, 1 van elke team, in het midden om de bal en mag de rest zich er niet mee bemoeien totdat de bal loskomt van de 2 spelers.

Het doel is om te scoren door de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. Dit door middel van het gooien van de bal met de stick. In tegenstelling tot de vrouwen mogen de mannen de bal ook in de goal schoppen.

Het veld

Lacrosse wordt gespeeld op gras of kunstgras. Omdat in Nederland slechts één officieel lacrosseveld bestaat (in Rotterdam) wordt er getraind en wedstrijden gespeeld op hockey, -voetbal, of rugbyvelden. Het veld moet minstens 100 m bij 50 m zijn. Het doel staat ongeveer 9 meter in het veld, waardoor het mogelijk is om achter het doel door te blijven spelen net als bij ijshockey.

De belangrijkste lijnen zijn de ‘crease’: een cirkel met een diameter van 6 meter waarin het doel staat. In de crease is de goalie ‘heilig’ oftewel men mag hem in de crease niet aanraken of hinderen. Aanvallers mogen niet in de crease komen.

Daarnaast zijn er restraining lines op ongeveer een kwart van het veld. Tijdens de ‘face-off’ die aan de start van elk kwart en na elke goal plaatsvind moeten de verdedigers en aanvallers achter deze lijnen blijven totdat een team in balbezit is.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=99meSuGXjoc[/embedyt]