Dames Lacrosse

Er zijn twee varianten in lacrosse: dames lacrosse en heren lacrosse. Al worden beiden spellen ‘lacrosse’ genoemd, verschillen de twee erg van elkaar.

Het spel

Bij dames lacrosse bestaat een team in Nederland uit 12 veldspelers: 3 aanvallers, 5 middenvelders, 3 verdedigers en 1 goalie. Daarnaast mag er onbeperkt gewisseld worden tijdens het spel.

De regels en het spel zijn compleet verschillend van herenlacrosse. In tegenstelling tot de heren- is dameslacrosse een non-contact sport. Dameslacrosse wordt veelal vergeleken met hockey, maar waar bij hockey de bal over de grond gaat, gaat deze bij lacrosse door de lucht.

Het doel van het spel is om met de lacrossestick een bal in het doel van de tegenpartij te gooien. Met de stick mag worden gegooid, gevangen, gerend en de bal van de grond worden geschept. Daarnaast wordt de stick in de verdediging gebruikt om de bal tegen te houden of om de tegenpartij te ‘checken’. Checken gebeurt door met de stick te slaan op de head van de tegenstander met de bal.

Het veld

Lacrosse wordt gespeeld op gras of kunstgras. Omdat in Nederland slechts één officieel lacrosseveld bestaat (in Rotterdam) wordt er getraind en wedstrijden gespeeld op hockey, -voetbal, of rugbyvelden. Het veld moet minstens 100 m bij 50 m zijn. Het doel staat ongeveer 9 meter in het veld, waardoor het mogelijk is om achter het doel door te blijven spelen net als bij ijshockey.

De belijning van een dameslacrosseveld is verschillend dan die van de heren.

De belangrijkste lijnen zijn de ‘crease’: een cirkel met een diameter van 6 meter waarin het doel staat. In de crease mag alleen de goalie staan. Geen enkele andere speler of stick mag in de crease komen.

Daarnaast zijn er restraining lines: deze twee lijnen staan 27 meter in het veld vanaf elke achterlijn. Van elk team moeten telkens vier spelers achter één van deze lijnen blijven (afhankelijk van de aanval of verdediging). Bij dames lacrosse bestaat er door deze lijnen een soort buitenspelregel.

Ook een belangrijk gebied is het scoringsgebied. Dit gebied heeft de vorm van een waaier die voor het doel ligt. In dit gebied genaamd de ‘fan’, mogen verdedigers zich zónder aanvaller slechts 3 seconden bevinden. Hierdoor ontstaat er de mogelijkheid voor het meisje met de bal vrij te komen voor goal, door alleen haar eigen verdediger af te schudden.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=nII5oxudd98[/embedyt]